Hava Durumu

#Açlık

Haberler Güncel Haber Gündem Haberler | habergüncel.com.tr - Açlık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Açlık haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

TÜED Uludağ: Emeklinin mutfağında tencere kaynamıyor... Acil müdahale şart! Haber

TÜED Uludağ: Emeklinin mutfağında tencere kaynamıyor... Acil müdahale şart!

TÜED Uludağ Şubesi, emekli maaşlarının enflasyon karşısında eriyip gittiğine vurgu yaparak, açlık ve yoksulluk sınırlarının maaşları aştığını belirterek hükümeti derhal harekete geçmeye çağırdı. BURSA (İGFA) - Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Uludağ Şubesi Başkanı Kenan Pars, enflasyon oranlarının sahadaki durumla uyuşmadığını vurgulayarak, “Mutfaktaki yangın giderek büyüyor, tencereler boş kalıyor. Hızlı bir müdahale gerekli” şeklinde konuştu. Pars, özellikle kış mevsiminde mali yüklerin hızla arttığını ve emeklilerin ekonomik zorluklarının giderek arttığını belirtti. TÜED’in hesaplarına göre açlık sınırı, en az 2 emekli maaşını; yoksulluk sınırı ise 6 emekli maaşını karşılıyor. GERÇEK ENFLASYON RESMİ VERİLERİN ÖTESİNDE Kasım ayı enflasyon verileriyle ilgili olarak Pars, TÜİK’in verilerinin gerçeği yansıtmadığını savunarak, "TÜİK’e göre Kasım ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 0,87, yıllık yüzde 31,07 arttı. Ancak ENAG verilerine göre bu artış aylık yüzde 2,13, yıllık yüzde 56,82 oldu" ifadelerini kullandı. “Sokağın enflasyonu neredeyse yüzde 120 seviyesine ulaştı” diyen Pars, "Her gün tüm ürünlere zam yapılıyor, ve akaryakıt fiyatları maliyetleri daha da yükseltiyor. Yeni yıl için emekli maaşlarına yüzde 13 zam bekleniyor; bu da 2026’da en düşük emekli maaşını 19 bin TL seviyesine çıkaracak fakat bu miktar bugünkü asgari ücretin altında kalıyor” ifadelerini kullandı. KIŞ AYINDA EMEKLİLER ZORLANABİLİR Kenan Pars, 4 kişilik ailenin açlık ve yoksulluk sınırlarına dikkat çekerek, "Açlık sınırı 29 bin 827 TL, yoksulluk sınırı 97 bin 158 TL. En düşük emekli maaşı ise yalnızca 16 bin 881 TL. Bu durum, emeklilerin kışı zor bir şekilde geçireceğini gösteriyor. Sesimize kulak verin; emeklilerin enflasyon karşısında ezilmemesi için acilen seyyanen zam ve intibak kanunu talep ediyoruz” dedi. Pars, emekli maaşlarının enflasyon oranından bağımsız bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini savunarak, emekli ile devlet arasındaki farkın giderek arttığını belirtti.

Bursa Nilüfer’de ‘Sağlıklı Gıda Şenliği’ başladı Haber

Bursa Nilüfer’de ‘Sağlıklı Gıda Şenliği’ başladı

Nilüfer Belediyesi ile Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında üç gün sürecek farkındalık programıyla sağlıklı gıdaya erişim ve etiket okuryazarlığına dikkat çekiyor. BURSA (İGFA) - Nilüfer Belediyesi ve Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Bursa Şubesi iş birliğiyle düzenlenen 16 Ekim Dünya Gıda Günü etkinlikleri, kadın derneklerine yönelik eğitimle başladı. Karaman Dernekler Yerleşkesi’ndeki buluşmaya Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz ile dernek üyeleri katıldı. GIDA ÜRÜNLERİ İLE İLGİLİ FARKINDALIĞI ARTTIRMALIYIZ Açılışta konuşan GMO Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, “Gıda israfı, açlık ve obezite gibi küresel sorunlara karşı farkındalığı artırmalı, doğru politikalar ve bilinçli tüketimle geleceğimizi güvenceye almalıyız” mesajını verdi. Türkiye’nin tarımsal kapasitesine rağmen iklimsel değişimler ve hatalı tercihler nedeniyle kendi kendine yetebilme gücünün zayıfladığına dikkat çeken Durmuş, amaçlarının gıda ve gıda ürünlerine dair farkındalığı artırmak ve bunu gelecek nesillere aktarmak olduğunun altını çizdi. Eğitim bölümünde Nilüfer Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü Gıda ve Bitki İşleme Büro Sorumlusu Gıda Mühendisi Pelinsu Deveci, gıdaların doğru koşullarda muhafazası ve saklama süreleri konusunda bilgi paylaşarak “Amacımız gıda israfını önlemek, ekonomik kayıpları azaltmak ve sağlığa zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını engellemek” dedi. Konuşmaların ardından katılımcılar, merak ettikleri soruları yöneltti. Programın sonunda Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz, katkıları için konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür ederek “Sağlıklı gıdaya erişim bir halk sağlığı meselesidir; bilinçli tüketim ve doğru bilgiyle daha güçlü bir toplumsal farkındalık oluşturacağız” diye konuştu. ​Programın hemen ardından Karaman Semt Pazarı’nda, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin açtığı stant ziyaret edildi. Stantta görev alan gıda mühendisleri, vatandaşlara broşürler dağıtarak, soruları yanıtladı. Bu arada Dünya Gıda Günü, kapsamındaki programlar devam edecek. 17 Ekim 2025 Cuma, 23 Nisan Parkı’nda çocuklarla kortej yürüyüşü ve atölye çalışmaları gerçekleştirileceği, 18 Ekim Cumartesi günü ise Pancar Deposu’nda Gıda Mühendisi Sibel Tokatlı “Gıda Etiketi Okuryazarlığı Söyleşisi” ile katılımcılarla buluşacağı öğrenildi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.