Hava Durumu

#Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası

Haberler Güncel Haber Gündem Haberler | habergüncel.com.tr - Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Gıda sektörünün kalbi Bursa’da atıyor Haber

Gıda sektörünün kalbi Bursa’da atıyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde KFA Fuarcılık tarafından düzenlenen Bursa Food Point Fuarı ile Network Fuarcılık organizasyonunda gerçekleştirilen 6. Turfood Horeca Fuarı kapılarını açtı. BURSA (İGFA) - Bursa Fuar Merkezi’nde düzenlenen iki önemli fuar organizasyonu kapılarını açtı. Dondurulmuş, işlenmiş, kuru ve paketli gıda ürünleri, içecek, unlu mamuller, şarküteri ve atıştırmalık ürün grupları, gıda üretim ve paketleme teknolojileri, soğutma ve lojistik sistemleri alanlarındaki yenilikleri kapsayan Bursa Food Point ile ev dışı tüketim profesyonellerini odağına alarak otel, restoran, kafe ve catering sektörlerine yönelik ekipman, ürün ve hizmetleri bir araya getiren 6. Turfood Horeca Fuarı başladı. Fuarın açılış programına Bursa Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, BTSO ve KFA Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Network Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker, Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, YESİDEF Başkanı Hüseyin Bozdağ, Bursa Aşçılar Derneği Başkanı Necmettin Baştürk ve sektör paydaşları katıldı. “FUARCILIK BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIMLA GELİŞİR” Fuarın açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, fuar organizasyonlarının kentin tüm dinamiklerinin katkısıyla oluşturulan bir ekosistemin ürünü olduğunu söyledi. Burkay, “Bu fuar organizasyonları, tek bir kurumun altından kalkabileceği işler değil. Bütüncül bir yaklaşımla, kentin tüm paydaşlarının katkı koyduğu bir vizyon gerekiyor. Daha önce gıda alanında iki ayrı fuar düzenliyorduk, bugün bu fuarlar birleşti. KFA ve Network Fuarcılık iş birliğiyle güzel bir eser ortaya çıktı. Network Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hasan Eker ile BTSO Meclisi’mizde de güzel işler yapıyoruz. Dün sabah Uludağ Gıda Zirvesi’ni düzenledik. Gıda, artık tarım ve hayvancılıkla birlikte sektörel bir konu olmaktan ziyade savunma sanayii gibi stratejik bir alan haline geldi. Bu alanda yapacağımız çalışmalar, ülkemizin tam bağımsızlığı için olmazsa olmaz.” dedi. “TARIMDA DA TEKNOLOJİYİ DEVREYE ALMALIYIZ” Burkay, gıda ve tarım sektörünün stratejik önemine dikkat çekerek, “Kendi kendine yetebilen bir ülke olamazsak bağımsızlığımız mümkün değil. Bu süreçte kentlerin ve ülkelerin kaynaklarını nasıl kullandığı kritik bir konu. Su kaynaklarının yüzde 70’i tarımda, yüzde 20’si konutta, yüzde 10’u sanayide kullanılıyor. Bursa’da 17 OSB’mizde ileri arıtma sistemleriyle proses suyunu sanayiye geri kazandırıyoruz. Bunu mutlaka yaygınlaştırmamız gerekiyor. Tarımda da teknolojiyi devreye alarak, dijital takip sistemleriyle vahşi sulamayı terk etmeli ve altyapısı güçlü projelerle sektörü desteklemeliyiz. Bu bağlamda STK’ların öncü projeler üretmesi çok değerli. Fuara katılan tüm paydaşlara ve iş birliği yapanlara teşekkür ediyor, bu birlikteliğin hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu. “BURSA’YI FUARCILIKTA HAK ETTİĞİ YERE TAŞIYACAĞIZ” Network Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker, şirketlerinin 2016 yılında Bursa fuarcılığını desteklemek ve büyütmek amacıyla kurulduğunu belirterek, “24’üncü fuarımızı açıyoruz. Gıda, kozmetik, ayakkabı, eğitim, su ve çevre alanlarında fuarlar düzenledik. Sürdürülebilir bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Bursa, ekonomik anlamda ülkemizin en büyük şehirlerinden biri. Ancak 2024’te fuar sayısına baktığımızda İzmir 34, Antalya 20, Ankara 15 fuar düzenlerken Bursa’da bu rakam 14’te kaldı. Ekonomik gücümüzle fuar kapasitemiz paralel değil. BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız İbrahim Burkay’ın ortaya koyduğu vizyonla Bursa’yı fuarcılıkta hak ettiği yere getireceğiz.” dedi. 105 FİRMA STANT AÇTI Eker, Bursa Fuar Merkezi’nin KFA’ya devredilmesinin ve buradaki bakım, onarım ile yenileme çalışmalarının önemine dikkat çekerek, son dönemde artan fuar sayılarıyla bunun meyvelerini almaya başladıklarını ifade etti. Fuarcılığın gelişmesi için 7 temel faktörün bulunduğunu anımsatan Eker, “Ulaşım, modern fuar alanları, konaklama ve turizm olanakları, güçlü ekonomi, ticari ekosistem, uluslararası tanıtım, marka bilinirliği, profesyonel organizasyon şirketleri ile ekonomik ve politik istikrar. Bursa’da fuar için gereken tüm kriterler mevcut. Frankfurt, Münih veya Barselona’dan çok eksiğimiz yok. İyileştirmelerle çok üst düzeye çıkacağız.” İfadelerini kullandı. “BURSA’YI BÖLGENİN GIDA MERKEZİ YAPACAĞIZ” Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, gıdanın stratejik önemine vurgu yaparak Bursa’yı bölge çapında bir gıda merkezi haline getirme hedeflediklerini dile getirdi. Bozbey, “Bursa, tarımda ve sanayide öncü bir şehir. Kentimizin bu birikimini teknoloji ve sürdürülebilirlik ile geleceğe taşımak zorundayız. Gastronomi festivalimizle gıdanın önemini vurgulayan bir vizyon ortaya koyuyoruz. Bu fuar da üreticiden ihracatçıya tüm paydaşların omuz omuza verdiği ortak aklın bir ürünü. Bu dayanışma, Bursa’yı küresel gıda ağlarının güçlü bir halkası yapacak. Bu fuarda sergilenen her ürün, Bursa’nın geleceğine katkı sunacak. Üretimi, doğayı, toprağı, suyu ve emeği koruyarak Bursa’yı gıda merkezi yapacağız. Fuarın düzenlenmesinde emeği geçen BTSO, KFA Fuarcılık ve Network Fuarcılık’a teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Sürdürülebilir gıda geleceği Bursa'da 'Uludağ Gıda Zirvesi'nde şekillendi Haber

Sürdürülebilir gıda geleceği Bursa'da 'Uludağ Gıda Zirvesi'nde şekillendi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde düzenlenen Uludağ Gıda Zirvesi, “Sürdürülebilir Gıda, Güvenilir Gelecek” temasıyla Bursa Business School’da gerçekleştirildi. Zirve, tarım, sanayi, tedarik ve ihracatı bir araya getirerek gıda sektörünün geleceğini masaya yatırdı. BURSA (İGFA) - BTSO Gıda ve Paketli Ürünler Konseyi’nin organizesiyle düzenlenen Uludağ Gıda Zirvesi, iklim değişikliğinin tedarik zincirine etkileri, yerli üretimin güçlendirilmesi, gıda israfının önlenmesi ve sürdürülebilir arz modellerini ele aldı. Kamu, akademi, sektör temsilcileri ve yerel yöneticiler, Bursa Business School’da bir araya geldi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, teknoloji ve verimliliğin üretimin standardı olması gerektiğini vurgularken, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, iş yapış biçimlerinin dönüşmesi gerektiğini söyledi. BURKAY: “TEKNOLOJİ VE VERİMLİLİK ÜRETİMİN STANDARDI OLMALI” BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, küresel dönüşüm çağında akıllı, yeşil ve sürdürülebilir üretimin önemine dikkat çekti. “Artık şirketlerin değerini veriyi yönetme gücü, yenilik üretme kabiliyeti ve dönüşümü öngörme becerisi belirliyor. Bursa Business School, iş dünyasını geleceğe hazırlayan bir vizyon okulu” dedi. İklim krizi ve jeopolitik risklerin gıdayı güvenlik ve refah meselesi haline getirdiğini belirten Burkay, suyun yüzde 70’inin tarımda kullanıldığını, bu nedenle dijital toprak haritaları, akıllı sulama ve geri kazanım sistemleriyle verimliliğin artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Sanayi ve tarım birbirini tamamlar. Yüksek verim, bilgi, planlama ve teknolojiyle sağlanır” dedi. YILMAZ: “İŞ YAPIŞ BİÇİMLERİMİZİ DÖNÜŞTÜRMELİYİZ” Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Bursa Business School’un tarihi binasının İbrahim Burkay’ın vizyonuyla yeniden kazandırılmasını övdü. Küresel gıda sorunlarına değinen Yılmaz, “Dünyada 700 milyon insan aç, 1,25 milyar ton gıda israf ediliyor. Çiftçi yaşı 59’a yükseldi, Türkiye’de genç çiftçi oranı yüzde 5. İklim şokları tarımı tehdit ediyor. İş yapış biçimlerimizi dönüştürerek, adil ve erişilebilir gıda sistemleri kurmalıyız” dedi. Bursa Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, su kıtlığının artan bir sorun olduğunu belirterek, “Gıda arzı ve güvenilirliği hayati. Alın terinin yanına akıl terini koymalıyız. BTSO’nun bu zirvesi örnek bir çalışma” dedi. BTSO Gıda ve Paketli Ürünler Konseyi Başkanı Burhan Sayılgan, Bursa’nın tarım ve sanayi potansiyeline vurgu yaparak, “Dünyada gıdanın üçte biri, Türkiye’de 25 milyon ton israf ediliyor. Teşvikler artmalı, dijital tarım uygulanmalı. Üreticiden tüketiciye tüm paydaşlar sürece dahil olmalı” dedi. Zirve, “Güvenilir ve Sürdürülebilir Gıda İçin Kurumsal Yol Haritası”, “Verimli Tarım ve Yeni Nesil Kooperatifçilik”, “Bilinçli Tüketim ve Kooperatif Vizyonu”, “Sürdürülebilir Gıda Sanayinde Dönüşüm” ve “İklim Krizi ve Tedarik Zinciri” başlıklarıyla sektörün stratejilerini tartıştı. Bursa Food Point ve Turfood Horeca fuarlarının, zirvenin devamı niteliğinde olacağı belirtildi.

Bursa Yenişehir Havalimanı dış ticaretin yeni merkezi Haber

Bursa Yenişehir Havalimanı dış ticaretin yeni merkezi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), dış ticaret potansiyelini geliştirmeye yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. Bursa Yenişehir Havalimanı’nda bulunan kargo tesislerini gümrüklü geçici depolama alanı statüsüne kavuşturan BTSO, firmalara ihracat ve ithalat operasyonlarını daha etkin, hızlı ve verimli bir şekilde yürütme imkânı sunuyor. BURSA (İGFA) - BTSO Lojistik A.Ş., şirketlerin lojistik maliyetlerini azaltmak, dış ticaret süreçlerini hızlandırmak ve hava kargo operasyonlarını daha verimli hale getirmek amacıyla faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor. Çalışmalar kapsamında Bursa Yenişehir Havalimanı, dış ticaret ve e-ticaret taşımacılığında stratejik bir merkez konumuna yükseliyor. BTSO Lojistik’in sağladığı altyapı ve hizmetler ile Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) işlem yetkisine sahip İnegöl Gümrük Müdürlüğü iş birliğiyle, son bir yıl içerisinde 7 milyon doların üzerinde e-ticaret ihracatı gerçekleştirildi. Ayrıca, devreye alınan konveyörlü elektronik barkod okuyucu sistemi sayesinde e-ticaret merkezi çalışmalarına da hız kazandırılıyor. SOĞUK HAVA DEPOLARINDA 250 TON KAPASİTE Yenişehir Havalimanı’ndaki gümrüklü geçici depolama alanında, -25 dereceye kadar ürün muhafaza imkânı sunan soğuk hava depoları tam kapasiteyle hizmet veriyor. BTSO Lojistik’in girişimleriyle güncel teknolojiyle yenilenen soğuk hava depoları yeniden devreye alınarak kısa sürede tam doluluk oranına ulaştı. Bu yıl yaş meyve-sebze sezonunda ise 250 tonun üzerinde ürün güvenli bir şekilde muhafaza edildi. BTSO Lojistik, Bursa iş dünyasının hava kargo hizmetlerinden daha etkin yararlanmasını sağlamak amacıyla Turkish Cargo ile iş birliği gerçekleştirdi. Bu iş birliği sayesinde Bursa Yenişehir Havalimanı ile İstanbul Havalimanı arasında gümrüklü ticaret hacmi önemli ölçüde artış gösterdi. 2025 yılının ilk 8 ayında 34 milyon dolara yakın dış ticaret işlemi başarıyla tamamlanırken, bu gelişme sunulan hizmetlerden faydalanan iş dünyası temsilcilerinin küresel ticaretteki etkinliğini her geçen gün daha da güçlendirdi. YURTİÇİ UÇUŞLARDA KARGO DESTEĞİ BTSO Lojistik, Bursa iş dünyasına sunduğu hava kargo hizmetleriyle yurtiçi taşımacılığı da destekliyor. Yenişehir Havalimanı üzerinden gerçekleştirilen seferlerle firmalar kargolarını hızlı ve güvenli bir şekilde Türkiye’nin farklı noktalarına ulaştırabiliyor. Bu kapsamda Diyarbakır’a pazartesi, perşembe ve cuma günleri, Erzurum’a salı, perşembe ve cumartesi günleri, Muş’a perşembe, cuma ve pazar günleri, Trabzon’a ise pazartesi ve cuma günleri düzenli kargo seferleri gerçekleştiriliyor. BTSO, sunduğu bu hizmetlerle firmalara hem zaman hem de maliyet avantajı sağlamayı hedefliyor. Öte yandan Türk Hava Yolları’nın hızlı kargo taşımacılık iştiraki olan Widect Express gibi küresel taşıma şirketleriyle iş birlikleri sürdürülükren, dondurulmuş gıda lojistiği, transit geçişler, e-ticaret operasyonları ve ithalat-ihracat süreçlerinde güçlü bir hizmet ağı oluşturuluyor ve milyonlarca dolarlık projelerin lojistik süreçleri başarıyla yönetiliyor.

BTSO Akademi’de ihracatın yeni rotası: Azerbaycan Haber

BTSO Akademi’de ihracatın yeni rotası: Azerbaycan

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Dış Ticaret Konseyi koordinasyonunda, BTSO Akademi çatısı altında düzenlenen ‘İhracat Fırsatları Bilgilendirme Toplantıları’ serisinin dördüncüsü, Kafkasya’nın ticaret merkezi Azerbaycan odağında gerçekleştirildi. BURSA (İGFA) - BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz’ın açılış konuşmasıyla başlayan program, BTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit’in moderasyonunda gerçekleştirildi. Toplantıya konuşmacı olarak katılan DEİK Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat ile BTSO Dış Ticaret Konseyi Başkan Yardımcısı Emre Yıldız, Azerbaycan’ın ekonomik potansiyeli, sektörel fırsatları ve pazara giriş stratejileri hakkında kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Toplantının açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, Azerbaycan ile ülkemiz arasındaki tarihi kültürel bağların en somut örneğinin ekonomik birliktelik olduğunu belirterek, “Tek millet, iki devlet” anlayışıyla ifade ettiğimiz köklü dostluğumuzun en somut yansımalarından biri de ekonomik ilişkilerimizdir. Bugün iki ülke arasındaki ticaret hacmi 7,5 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda. Önümüzde 15 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefi bulunuyor. Diğer yandan Türkiye, Azerbaycan’da en fazla yatırım yapan ülkeler arasında. Azerbaycan’da şirket sayısı ve yatırım değeri açısından en büyük paylardan biri Türkiye’ye ait. Ülkemizin Azerbaycan’daki toplam yatırımı yaklaşık 17 milyar dolar düzeyinde. Karşılıklı yatırımlarımız ise 34 milyar doları aşmış durumda.” dedi. “DIŞ TİCARET HACMİMİZİ BÜYÜTMELİYİZ” Batmaz, Ticaret Bakanlığı’nın hedef ülke olarak belirlediği Azerbaycan’ın girişimciler için değerli bir pazar olduğunun altını çizerek, “Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak son bir yılda, işlenmiş ve dondurulmuş gıda ile kimya sektörlerine yönelik UR-GE projelerimiz kapsamında Azerbaycan’da başarılı yurt dışı pazarlama faaliyetleri gerçekleştirdik. Ayrıca fuarlar, alım heyetleri ve ortak iş buluşmaları vesilesiyle firmalarımız için önemli ticaret bağlantılarının önünü açtık. Azerbaycan ile daha fazla ticaret yapmamız, yatırımlarımızı artırmamız ve dış ticaret hacmimizi büyütmemiz gerektiğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı. Toplantının moderatörlüğünü yapan BTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit, Azerbaycan’ın hem kültürel bağları hem de hızla gelişen ekonomik yapısıyla Türkiye için stratejik bir partner olduğunu belirtti. Bayizit, “Azerbaycan, BTSO Dış Ticaret Konseyi olarak önceliklendirdiğimiz pazarlardan biri. Özellikle enerji, inşaat, gıda, tekstil ve lojistik alanlarında sunduğu fırsatlar firmalarımız için büyük potansiyel barındırıyor. Bu toplantılarla üyelerimizin hedef pazarlardaki güncel veriye, saha tecrübesine ve doğrudan temas imkanına erişmesini sağlıyoruz. Amacımız, Bursa iş dünyasının dış ticaret kabiliyetini artırmak ve sürdürülebilir ihracat büyümesine katkı sunmak” açıklamasında bulundu. İHRACATÇIYA REHBER OLMAYI SÜRDÜRÜYOR BTSO Dış Ticaret Konseyi Başkan Yardımcısı Emre Yıldız ise iş dünyasının eğitim ve gelişim platformu olan BTSO Akademi’nin, ihracatçı firmaların dış pazarlara daha hazırlıklı ve bilinçli adım atmasına katkı sunduğunu belirtti. Yıldız, “Ticaret müşavirlerimiz ve diplomatik temsilcilerimizin doğrudan katılımıyla üyelerimiz, sahadan gelen birinci elden bilgiye ulaşma imkânı buluyor. BTSO Dış Ticaret Konseyi olarak BTSO Akademi çatısı altında düzenlediğimiz ‘İhracat Fırsatları’ toplantılarımızla da Bursa’mızın ihracat potansiyelini geliştirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Bursa’dan Sırbistan’a tarımsal iş birliği ziyareti Haber

Bursa’dan Sırbistan’a tarımsal iş birliği ziyareti

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), kentin tarımda katma değerli üretim kapasitesini artırmak ve uluslararası iş birliklerini güçlendirmek amacıyla Sırbistan’a yönelik önemli bir iş heyeti ziyareti gerçekleştirdi. BURSA (İGFA) - BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit’in başkanlığındaki heyette, Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık ve Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol da yer aldı. İki gün süren programda, özellikle Bursa’nın Gürsu, Kestel ve Osmangazi ilçelerinde üretimi hızla artan ahududu ve benzeri üzümsü meyvelere yönelik Sırbistan’daki başarılı uygulamalar yerinde incelendi. MODEL ÜRETİM TESİSLERİ ZİYARET EDİLDİ Heyet, meyvecilikte öne çıkan Arilje ve Pozega kentlerinde üretimden paketlemeye, soğuk zincirden ihracata kadar birçok aşamada teknik incelemelerde bulundu. Arilje’de üzümsü meyveler işleyen modern tesisleri gezen Bursa heyeti, soğuk hava zinciri ve kalite standartlarını da değerlendirme imkanı buldu. Yerel yönetimle yapılan temaslarda tarımsal işbirliği olanaklarını ele alan Bursa heyeti, Pozega’da ise dondurulmuş meyve işleme tesisleri, özel fidancılık merkezleri ve meyvecilik araştırma enstitüsü ziyaretlerinde bulundu. Sertifikalı fidan üretimi, yeni çeşit geliştirme ve yüksek verimli üretim teknikleri de söz konusu ziyaretlerde incelendi. KESTEL İLE ARİLİE KARDEŞ ŞEHİR PROTOKOLÜ İMZALADI Ziyaret kapsamında önemli bir diplomatik adım da atıldı. Kestel Belediyesi ile Arilje Belediyesi arasında tarım temelli kalkınmayı esas alan bir kardeş şehir protokolü imzalanarak yerel düzeyde sürdürülebilir iş birliğinin temelleri atıldı. Bu protokol, iki belediyenin tarımsal deneyim paylaşımı ve ortak projeler geliştirmesi açısından yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendirildi. “BURSA’NIN TARIMSAL GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYORUZ” Sırbistan’daki temaslara ilişkin değerlendirmelerde bulunan BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit, “Söz konusu ziyaretimiz Sırbistan ile ticaret köprülerimizi güçlendirmek için önemli. Ancak aynı zamanda Bursa’mızın tarımsal açıdan taşımış olduğu yüksek potansiyelini açığa çıkarmaya yönelik bir vizyon yolculuğu oldu. Sırbistan’da gördüğümüz başarılı örnekleri Bursa’mızda da gerçekleştirebileceğimize inanıyorum. Özellikle Gürsu, Kestel ve Osmangazi ilçelerimizde üzümsü meyvelerle ilgili sürdürülebilir, katma değerli ve ihracat odaklı üretim modellerini güçlendirebileceğimize düşünüyorum. Bu sürece değerli katkılarıyla eşlik eden Gürsu Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Işık ve Kestel Belediye Başkanımız Sayın Ferhat Erol başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sürdürülebilir, katma değerli ve ihracata dönük üretim modellerini güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.