Hava Durumu

#Gastronomi

Haberler Güncel Haber Gündem Haberler | habergüncel.com.tr - Gastronomi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gastronomi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İnegöl Belediyesi YTÜ akademisyen ve öğrencini ağırladı Haber

İnegöl Belediyesi YTÜ akademisyen ve öğrencini ağırladı

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim görevlileri ve öğrencileri, üzerinde çalıştıkları “Döngüsel Ekonomi ile Dayanıklı ve Sürdürülebilir Kenti Kurgulamak: İnegöl” konusuna ilişkin araştırma ve inceleme gezisi için İnegöl’e geldi. BURSA (İGFA) - Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü tarafından 2025–2026 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında yürütülmekte olan Planlama 7 dersi kapsamında, “Döngüsel Ekonomi ile Dayanıklı ve Sürdürülebilir Kenti Kurgulamak: İnegöl” konusu ele alındı. Bu kapsamda dersin yürütücü ekibinde yer alan 3 profesör, 1 doçent ve 3 araştırma görevlisi ile 58 öğrencinin katılımıyla İnegöl’e araştırma ve inceleme gezisi gerçekleştirildi. İNEGÖL BELEDİYESİ EV SAHİPLİĞİ YAPTI Araştırma ve inceleme gezisine ilişkin destek almak adına İnegöl Belediyesi ile iletişime geçen Yıldız Teknik Üniversitesi heyetine, İnegöl Belediyesi ev sahipliği yaptı. Hem şehir gezisi hem de şehre dair brifinglerin verildiği bir tanıtım toplantısı düzenlendi. İnegöl Belediyesi hizmet binasında bulunan konferans salonunda düzenlenen buluşmada; İnegöl Belediyesi adına İşletme ve İştirakler Müdürü Özgür Yıldız şehre dair bir tanıtım gerçekleştirdi. Ardından İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, İTSO Genel Sekreteri Yalçın Ertaş ve İMİDER Başkanı Eyüp Selçuk Bozoklu sektörel ve ekonomik faaliyetlere ilişkin sunumlar yaptı. Sunumlar öncesi misafirlere hoş geldiniz demek adına bir açılış konuşması yapan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, şehre dair anekdotlar da paylaştı. İnegöl’e dair söyleyebilecek çok şey olduğunu kaydeden Başkan Taban, “Ben iki dönemdir Belediye Başkanlığı yapıyorum. Geçmiş dönem Belediye Başkanlarımızla da görüştüğümde, sizce İnegöl nedir? Siz ne gördünüz döneminizde? Tavsiyeleriniz ne olur diye sorduğumda ortak cümle İnegöl benim dönemimde çok hızlı büyüdü oldu. Ve İnegöl’ün sürekli arkasından koştuk ifadelerini duydum. Bunu kendime indirgediğimde, ben de şu anda İnegöl’ün arkasını toparlamaya çalışır durumda hissediyorum. Şehir planları yıllar önce yapılmış, ancak tabi sanayileşmeyle beraber şehirde 3 OSB oluşmuş, beraberinde de göçler düzenli olarak devam etmiş. Şehrimizin yıllık 4-5 bin dolayında büyüme hızı var. Her yıl şehre bu kadar nüfus ilave olarak geliyor. Bu insanların konut ihtiyacı, altyapıları, beraberinde ulaşım imkanları, eğitim, sağlık, spor, rekreatif alanlar gibi imkanların sağlanması lazım. Bu anlamda İnegöl’ün hızlı büyüme trendinin de devam ettiğini görüyoruz. 2020 yılında yaptığımız 15 yıllık çalışmalarda, 2035 yılında İnegöl’ün 485 bin nüfusa erişeceğini gördük. Araç sayısının da yaklaşık 163 bin sayısına ulaşacağını tespit ettik. Buna göre de arka planda organize olmaya çalışıyoruz” dedi. İNEGÖL’DE TURİZM VE GASTRONOMİ DE GÜÇLÜ İnegöl’e dışarıdan bakıldığında insanların güçlü bir ekonomi, ihracat yapan, güzel mobilyalar üreten bir sanayi şehri gördüğünü hatırlatan Başkan Alper Taban, “İnegöl’de aslında turizm de var. Uludağ’ın yamacında olduğumuzdan burada çok ciddi kaynak suları var. Yine şehrimizin 1065 km2’lik yüzölçümünün yüzde 50’si ormanlarla kaplı. Yüzde 30’u tarım alanları, kalan yüzde 20’lik kısım da yaşam alanı. Böyle bir coğrafya. Aynı zamanda birinci sınıf koruma planlarında yer alan bereketli topraklara sahip bir ova İnegöl. Turizm alanında da doğa turizmi öne çıkıyor. İkinci olarak kaplıcalarımızla sağlık turizmi yönüyle fırsatların olduğunu görüyoruz. Üçüncü olarak da gastronomi açısından uygun bir yer olduğu ifade edildi. Bu başlıklar altında bizler de çalışmalarımızı yürütüyoruz” diye konuştu. Başkan Taban, İnegöl Belediyesi olarak akademik çalışmalara önem verdiklerine de dikkat çekerek; “Bugün buraya gelişiniz, alacağınız bilgiler sizin için fırsat olur. Araştırmayı çok önemsiyorum. Doğru kaynağa erişmek için çabalamak lazım. Üniversiteler de bu iş için çok büyük fırsat. İnegöl Belediyesi olarak YÖK Başkanlığımıza bir yazı gönderdik göreve geldikten sonra, tez çalışması olan öğrencilerimizi İnegöl’e odaklayabilmek için bir çağrı yaptık. Öğrencilerimiz İnegöl adına bir araştırma yapmak isterlerse onlara burada birtakım destekler vereceğimizi ifade etmiştik. Rehber, araç, konaklama, maddi destekler gibi… Ben sizlerin de burada olduğunuz için teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu. Açılış konuşmasının ardından sunumlarla devam eden program sonrası, Yıldız Teknik Üniversitesi heyetine şehir turu gerçekleştirildi. İnegöl araştırma ve inceleme gezisi programı gün boyu devam etti.

Mudanya kendi turizm hikayesini yazıyor Haber

Mudanya kendi turizm hikayesini yazıyor

Bursa'nın Mudanya ilçesinde “Geçmişin İzleri, Geleceğin Turizmi” temasıyla Mudanya Belediyesi tarafından düzenlenen ve üç gün süren Turizm Çalıştayı tamamlandı. Çalıştayda, Mudanya'nın turizm vizyonu ortak akılla şekillendi. BURSA (İGFA) - Mudanya Belediyesi tarafından düzenlenen “Geçmişin İzleri, Geleceğin Turizmi” temalı Mudanya Turizm Çalıştayı, Tirilye Taş Mektep’te üç gün süren oturumların ardından tamamlandı. Akademisyenlerin, turizm profesyonellerinin, işletmecilerin ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, Mudanya’nın turizm vizyonu bütüncül bir yaklaşımla ele alındı. MUDANYA’NIN TURİZM YOL HARİTASI ORTAK AKILLA BELİRLENECEK “Doğa ve Ekoturizm”, “Gastronomi ve Kültürel Miras”, “Yerel Ekonomi ve Girişimcilik” ile “Deniz Turizmi ve Kıyı Kimliği” başlıklarında düzenlenen tematik oturumlarda; halkın turizme katılımı, tarihi mirasın korunması, teknolojinin turizme etkisi, kooperatiflerin ve yerel esnafın kalkınmadaki rolü gibi konular tartışıldı. Katılımcılar, Mudanya’nın somut ve somut olmayan kültürel mirasının turizme kazandırılması, sürdürülebilir bir turizm modeli oluşturulması ve yerel üretimin desteklenmesi için öneriler geliştirdi. BAŞKAN DALGIÇ: “MUDANYA ARTIK KENDİ HİKAYESİNİ YAZIYOR” Çalıştayın ardından değerlendirmede bulunan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, etkinliği “Mudanya’nın turizm hikayesini yeniden yazma süreci” olarak nitelendirdi. Akademisyenlerden turizm profesyonellerine, üreticilerden genç girişimcilere kadar çok geniş bir katılım olduğunu ifade eden Başkan Dalgıç, ortaya çıkan fikirlerin Mudanya’nın doğasına, tarihine ve üretken insanına yakışan bir vizyon çizdiğini söyledi. Bakan Dalgıç, sürdürülebilirlik ve katılımcılığın altını çizerek, "Mudanya’nın geleceğini, kimliğini, değerlerini konuştuk. Bu süreç, sürdürülebilir ve katılımcı bir turizm anlayışını kalıcı hale getirmenin başlangıcıdır. Yerel zenginliklerimizi koruyarak büyümenin mümkün olduğunu gördük. Şimdi bu fikirleri Mudanya Turizm Vizyon Planı ile kalıcı bir stratejiye dönüştürme zamanı" diye konuştu. Yıl boyunca sürecek tematik buluşmalarla Mudanya Turizm Stratejisi ve Master Planının hazırlanacağını belirten Başkan Dalgıç, çalıştayın bu uzun soluklu sürecin ilk adımı olduğunu vurguladı. “Bu plan, ‘Mudanya nasıl bir turizm kenti olmalı?’ sorusuna ortak akılla yanıt verecek" diyen Başkan Dalgıç, "Doğa ve deniz turizmi, gastronomi, yerel üretim ve kültürel miras başlıklarında somut bir yol haritası oluşturuyoruz. Mudanya hem kimliğini koruyan hem de sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir turizm modeliyle geleceğe hazırlanacak. Bu bir başlangıç. Mudanya’nın turizm vizyonunu herkesin katkısıyla yazıyoruz. Her fikir, her öneri bu yolculuğun parçası olacak" diye konuştu.

KO-MEK’ten gastronomi sektörüne katkı Haber

KO-MEK’ten gastronomi sektörüne katkı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları (KO-MEK), gastronomi ve yiyecek-içecek sektöründe nitelikli eleman yetiştirmeye devam ediyor. KOCAELİ (İGFA) - Kocaeli’deki otel, restoran, kafe ve catering firmaları, alanında uzman personel ihtiyacı duyuyor. Bu kapsamda KO-MEK kurslarında kursiyerler; yiyecek hazırlama teknikleri, mutfak hijyeni, servis düzeni, barista eğitimi ve kokteyl hazırlama gibi konularda uygulamalı eğitim alıyor. Bu sayede kursiyerler hem bireysel hem de profesyonel beceriler kazanıyor. Kursiyerler, teorik bilgilerini KO-MEK atölyelerinde uygulamalı derslerle pekiştiriyor. Mutfak ekipmanları kullanımı, servis protokolleri, yiyecek sunumu ve müşteri ilişkileri uygulamalarıyla katılımcılar, sektörde aranan nitelikli personel olarak mezun oluyor. KO-MEK’in sunduğu özel imkânlardan biri de annelerin ve çocuklarının aynı merkezde eğitim alabilmesi. Anneler yiyecek ve içecek hizmetleri eğitimleri alırken, çocukları da atölye ve etkinliklerle vakit geçiriyor. Böylece hem anneler hem de çocuklar sosyal ve mesleki deneyim kazanıyor. KADIN VE GENÇLERE EKONOMİK FIRSATLAR Kurslar özellikle kadınlar ve gençler için iş hayatına güçlü bir adım olma fırsatı sunuyor. Kursiyerler, otel ve restoranlarda istihdam olanağı bulabildiği gibi, kendi kafe veya catering işlerini kurarak girişimcilik yolunda da önemli adımlar atabiliyor. “KO-MEK Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Kursları”, bireylere meslek kazandırmanın ötesinde Kocaeli’nin gastronomi ve hizmet sektörünün kalitesini artırıyor. Nitelikli çalışanlar, şehirdeki işletmelerin hizmet standartlarını yükseltiyor ve sektörde rekabet avantajı sağlıyor. Bu kursa kayıt yaptırmak isteyenler, online başvurularını www.komek.org adresinden gerçekleştirebilir.

Kayseri Büyükşehir'den gastronomiye akademik eğitim Haber

Kayseri Büyükşehir'den gastronomiye akademik eğitim

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, gastronomi ve turizm alanında nitelikli insan kaynağını artırmak amacıyla Erciyes Üniversitesi ile kapsamlı bir iş birliği protokolüne imza attı. Protokol ile gençlere uygulamalı eğitim imkânları sunulacak, Kayseri’nin kültürel ve gastronomik değerleri daha da ön plana çıkarılacak. KAYSERİ (İGFA) - Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, şehrin gastronomi ve turizm vizyonunu güçlendirecek önemli bir adım daha attı. Erciyes Üniversitesi ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi KAYTUR arasında imzalanan "Gastronomi Alanında Nitelikli İnsan Kaynağı ve Uygulamalı Eğitim İş Birliği Protokolü", Başkan Büyükkılıç’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen imza protokolü ile hayata geçti. Eğitime, gençlere ve Kayseri’nin marka değerine verdikleri önemi her fırsatta dile getiren Başkan Büyükkılıç, protokol ile Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencilerine staj, işbaşı eğitimi ve yarı zamanlı çalışma gibi birçok uygulamalı fırsatı sunacak. Bu kapsamda, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ı makamında ziyaret etti. Başkanlık Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ziyarette, "Gastronomi Alanında Nitelikli İnsan Kaynağı ve Uygulamalı Eğitim İş Birliği Protokolü"ne imzalar atıldı. Ziyarette, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Güllü Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ülker, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erşan Yıldız ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri ile akademisyenler de hazır bulundu. Öğrencilerle tek tek selamlaşan Başkan Büyükkılıç, sıcak ve samimi ortamda gerçekleşen ziyarette, gastronomi alanında Kayseri’nin ulusal bazda kreatif şehirler listesine girmesi yönünde gayretlerini sürdürdüklerini ifade etti. Kayseri’yi binlerce yılın getirdiği zenginliklerle değişik tatların adresi ve merkezi olarak yorumladıklarını vurgulayan Büyükkılıç, “Bunu da hak ettiğimize inanıyoruz. Kalıcı olmasını sağlama adına Mutfak Sanatları Merkezi’mizi de hayata geçirdik. Kamuoyunda takdir edilmeye başlandı, orada atölyelerimizle, nezih bir ortamda ikramlarıyla eğitim merkezi olacak şekilde gündemde yerini alıyor” diye konuştu. Başkan Büyükkılıç, bu yapılacak çalışmanın öneminin altını çizerek, Erciyes Üniversitesi gibi bir araştırma üniversitesinde turizm fakültesi bünyesinde yapmış olduğunuz anlamlı ve önemli çalışma ile bu alanda epey yol aldınız. Bu yavrularımızın hem eğitimi hem de bize katkıları açısından iş birliğine çok ihtiyacımız var, bunu sağlamak adına burada birlikte bir çalışma yapacağız” ifadelerini kullandı. İhtiyacı olan öğrencilere eğitim yardımı yapılması talimatı veren Büyükkılıç, “Bu yavrularımıza sahip çıkmak, onları yüreklendirmek, onları geleceğe hazırlamak hem şehrimizi hem de ülkemizi geleceğe hazırlamaktır” dedi. Başkan Büyükkılıç, hafta sonu 3 gün boyunca Kayseri Gastronomi Günleri düzenleyeceklerini de hatırlatarak, herkesi Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’ne davet etti. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun da Başkan Büyükkılıç’a teşekkür ederek, “Her daim Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Memduh Büyükkılıç sürekli yanımızda, özellikle turizm fakültesinde gastronomi bölümünün öğrenci alım süreçlerinde tek başına süreci sahiplendi" dedi.

İzmir’in bağcılık mirası Avrupa’ya açılıyor! Haber

İzmir’in bağcılık mirası Avrupa’ya açılıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Iter Vitis üyeliğiyle bağcılık mirasını dünyaya taşıyor. İZMİR (İGFA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Konseyi’nin kültür rotalarından biri olan Iter Vitis Rotaları Ağı’na üye oldu. Bağcılık mirasını koruyan Iter Vitis Rotaları Ağı, İzmir için yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Bu üyelik, İzmir’in sürdürülebilir bir turizm destinasyonu olarak konumunu güçlendirirken toprağının, bağlarının ve insanlarının hikâyesini paylaşması için de yeni bir kapı aralayacak. Tarihi, üzümle derin bir bağa sahip olan İzmir, Avrupa Konseyi’nin kültür rotalarından biri olarak bilinen Iter Vitis Rotaları Ağı’na üye oldu. İzmir’in sürdürülebilir bir turizm destinasyonu olarak konumunu güçlendirmesinin yanında toprağının, bağlarının ve insanlarının hikâyesini paylaşması için de yeni bir kapı aralayacak üyelik yeni bir dönemin başlangıcı olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürlüğü koordinasyonunda “İzmir Bağ Rotası”nın oluşturulması için çalışmalara başlandı. Bu rota; bağları, kültürel miras alanlarını, gastronomi deneyimlerini ve kırsal toplulukları birbirine bağlayarak ziyaretçilere bütüncül bir yolculuk sunacak. İZMİR BAĞ ROTASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI İzmir, Iter Vitis’e katılarak kırsal alanları korumayı, sorumlu turizmi teşvik etmeyi ve deneyim paylaşımını geliştirmeyi taahhüt eden Avrupa destinasyonları ailesine katıldı. Bu üyelik, İzmir’in doğal ve kültürel mirasını korurken yerel üreticiler, zanaatkârlar ve topluluklar için yeni fırsatlar yaratmayı hedefliyor. Yakında “İzmir Bağ Rotası”; ziyaretçilerini görkemli bağları keşfetmeye, zeytinlikler ve antik kalıntılar arasında yürüyüş yapmaya, ödüllü şarapların tadına varmaya ve bağlarını kuşaklar boyunca yaşatan ailelerin hikâyelerini dinlemeye davet edecek. Bu rota yalnızca İzmir’in lezzetlerini değil, tarihin, kültürün ve sürdürülebilirliğin buluştuğu toprakların ruhunu keşfetme imkânı da sunacak. Iter Vitis üyeliği ile İzmir; iş birliğine, mirasa ve ortak bir geleceğe katkı koymaya bir adım daha yaklaşıyor. Şehir, geçmişle bugünü; doğayla insanı ve İzmir’le Avrupa’yı birbirine bağlayan bir köprü olarak deneyimlemeye davet ediyor. KENTİN KÜLTÜRÜNÜ ŞEKİLLENDİRDİ Antik Smyrna’dan Urla, Seferihisar, Torbalı, Menderes ve ötesine uzanan verimli topraklarda binlerce yıldır süregelen bağcılık, kentin peyzajını, ekonomisini ve kültürünü şekillendirdi. Günümüzde bu gelenek yeniden güçlü bir şekilde yaşatılırken; İzmir sınırları içinde yer alan 40’tan fazla şaraphane, toprağın verimliliğini üreticilerin yaratıcılığıyla buluşturarak özgün şaraplar üretiyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.