Hava Durumu

#İpsala

Haberler Güncel Haber Gündem Haberler | habergüncel.com.tr - İpsala haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İpsala haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

CHP’li Baran Yazgan’dan çeltik için araştırma önergesi Haber

CHP’li Baran Yazgan’dan çeltik için araştırma önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Edirne başta olmak üzere Trakya’daki çeltik üretimine ilişkin sorunların ve çözüm önerilerinin tespit edilmesi, vahşi sulama yönteminin etkileri ile alternatif sulama yöntemlerinin araştırılması, devlet desteklerinin gözden geçirilmesi için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu. SÜLEYMAN BEZBAŞ EDİRNE (İGFA) - Ahmet Baran Yazgan, ayçiçeğinin ardından çeltik üretimini de TBMM gündemine taşıdı. Edirne’nin çeltik üretiminde başı çektiğini verilerle ortaya koyan ve çeltik üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını Edirne’nin karşıladığını vurgulayan Yazgan, “Edirne’nin İpsala, Meriç ve Uzunköprü gibi ilçeleri özellikle verimli çeltik ovalarına sahiptir. Nitekim yalnızca İpsala ilçesi, tek başına Türkiye çeltik üretiminin yaklaşık yüzde 18,6’sını gerçekleştirmiştir. Bu veriler Edirne ve çevresinin çeltik tarımındaki kritik ağırlığını açıkça ortaya koymaktadır” dedi. ‘GIDA ARZ GÜVENLİĞİ’ VURGUSU Tüketim artışı, kuraklık ve ekim alanı daralması gibi etmenlerin ithalat ihtiyacı doğurduğunu kaydeden Yazgan, “Bu tablo, çeltik tarımında yaşanan sorunların milli gıda arz güvenliği açısından önemini ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı. Çeltik üretiminin uzun yıllardır vahşi sulama yöntemiyle yapıldığına dikkat çeken Yazgan, “Bu geleneksel yöntem, yüksek su tüketimi ile karakterizedir. Uzmanların belirttiğine göre 1 kilogram çeltik üretmek için en az 1000 ila 1200 litre su tüketilmektedir. Trakya bölgesinde sadece bir üretim sezonunda çeltik tarlalarını sulamak için gereken su miktarının en az 178 – 214 milyon metreküp civarında olduğu hesaplanmaktadır. Özellikle Meriç, Tunca ve Ergene nehirleri havzalarında çeltik tarımı suya yoğun şekilde bağımlıdır. Ancak iklim değişikliği, kuraklık ve su kaynaklarının giderek daralması, sulama yöntemlerinde değişim ihtiyacını gündeme getirmiştir” dedi ‘DESTEKLER HAYATİ ÖNEMDE’ Vahşi sulama dışındaki yöntemlerin de çeltik üretiminde kullanılabileceğine işaret eden Yazgan, şunları kaydetti: “İklim kriziyle birlikte su kıtlığı riski artarken, çeltik üretiminin sürdürülebilirliği için su verimliliği şart hale gelmiştir. Bu alanda daha kapsamlı araştırmalar yapılarak, damla sulama veya kontrollü sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması için gereken adımlar belirlenmelidir. Vahşi sulamanın çevresel sonuçları ile modern yöntemlerin sağlayacağı çevresel faydalar bilimsel verilerle ortaya konulmalıdır. Öte yandan, çeltik üreticileri özellikle son birkaç yılda artan girdi maliyetlerinin baskısı altındadır. Tarımsal girdi fiyatlarındaki hızlı artış, üretim maliyetini ciddi ölçüde yükseltmiştir. Artan maliyetler ekim kararlarını da etkilemektedir. Bu zor koşullarda çiftçi destekleri hayati önem kazanmaktadır. Edirne ve Trakya’nın çeltik üretimindeki payı ve stratejik konumu dikkate alındığında, bölgedeki sorunların araştırılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca devlet desteklerinin etkinliği ve ihtiyaçlar araştırılmalıdır. Fark ödemesi desteğinin artırılması, girdi desteklerinin enflasyon karşısında erimemesi için düzenli güncellenmesi önemlidir. Sonuç olarak, Edirne ve Trakya’daki çeltik üretiminin durumu sadece bölgesel bir tarımsal konu değil, Türkiye’nin gıda arz güvenliği ve su kaynaklarının yönetimiyle de yakından ilgilidir.”

Saros Gastronomi Merkezi Keşan’da açıldı Haber

Saros Gastronomi Merkezi Keşan’da açıldı

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ve Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ile Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında hayata geçirilen Saros Gastronomi Merkezi, Edirne’nin Keşan ilçesinde açıldı. Merkez, yöresel lezzetlerin korunması ve turizm sektörüne nitelikli personel yetiştirilmesi hedefiyle faaliyet gösterecek. Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) - Edirne'de Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan Saros Gastronomi Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Törene Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Sercan Kemik, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından proje detayları paylaşıldı. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Kadir Can Tunç, merkezin 2,83 milyon TL bütçeyle 18 ayda tamamlandığını belirtti. Tunç, merkezi, coğrafi işaretli yöresel ürünlerin korunması ve tanıtımı, Türk mutfağının geliştirilmesi, turizm sektörüne nitelikli personel yetiştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Oluşturulan merkezde 9 usta öğreticiye profesyonel aşçılık eğitimi verildiğini, Nisan, Mayıs ve Haziran 2025’te 62 kursiyer mesleki eğitim aldığını anlatan Tunç, "Kursiyerlerin yüzde 56’sı Keşan, İpsala ve Enez’deki turizm işletmelerinde istihdam edildi” dedi. Proje kapsamında idari ofis kuruldu, eğitim müfredatı Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşüldü ve 800’den fazla kişiye tanıtım yapıldı. Keşan TSO Başkanı İsmail Şapçı, merkezin bölge turizmine ve ekonomisine katkı sağlayacağını vurgulayarak, “Son 5 yılda mesleki eğitime yönelik 12 projeyi tamamladık. Saros Gastronomi Merkezi, turizm sektörüne nitelikli personel yetiştirerek ve yöresel lezzetlerimizi tanıtarak bölgemizin kalkınmasına destek olacak” dedi. Şapçı, Trakya Kalkınma Ajansı ve Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür etti. Edirne Valisi Yunus Sezer ise, merkezin yöresel ürünlerin markalaşması ve turizm sektörüne katkısı için önemli olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. Törende protokol üyeleri, Gastronomi Merkezi’ni ziyaret ederek usta öğreticilerden bilgi aldı ve yöresel ürün hazırlığına katıldı. Açılış, Mahmutköy Fasulyesi ve İpsala Pirinci’nden yapılan kuru fasulye-pilav ikramıyla sona erdi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.