Hava Durumu

#Keşan Ticaret Ve Sanayi Odası

Haberler Güncel Haber Gündem Haberler | habergüncel.com.tr - Keşan Ticaret Ve Sanayi Odası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Keşan Ticaret Ve Sanayi Odası haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Enez'de kiraz bahçelerine RES köylüleri ayağa kaldırdı Haber

Enez'de kiraz bahçelerine RES köylüleri ayağa kaldırdı

Enez'deki Çeribaşı, Hasköy ve diğer köyler, acele kamulaştırma listesine alınarak RES projesi kapsamına alındı. Tarım arazileri zarar görecek olan köylüler, projeye karşı çıktı. Çeribaşı Muhtarı Meriç, köylerinin kiraz üretimiyle ünlü olduğunu belirtirken, köylüler de desteğe çağırdı. Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) - Enez’e bağlı Çeribaşı, Hasköy, Büyükevren, Umurbey, Abdurrahim ve Küçükevren köyleri, rüzgar enerjisi santrali (RES) projesi kapsamında “acele kamulaştırma” listesine alındı. Söz konusu köylerin büyük bölümünün birinci derece tarım ve hayvancılık arazisi olması, bölge halkının tepkisini çekti. Üreticiler, özellikle kiraz bahçelerinin ve tarım arazilerinin zarar göreceğini belirterek projeye karşı çıktı. “KİRAZIN BAŞKENTİ ÇERİBAŞIDIR” Çeribaşı Köyü Muhtarı ve üretici Tezcan Meriç, karara sert tepki göstererek, “Kirazın başkenti Çeribaşı’dır. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası kirazımıza coğrafi işaret almak üzere. Köyümüz, kiraz üretimiyle adını Avrupa’ya, dünyaya duyurdu. Tarım ve hayvancılık bizim tek geçim kaynağımız. Desteklenmemiz gerekirken bu proje köylerimize büyük darbe olur. Rüzgar gülleri köylerin dağlık bölgelerine yapılabilir, ama tarım arazilerimize dokunulmasın. ‘Acele kamulaştırma’ listeleri köylerimize ulaştı. Bu durum hepimizde hayal kırıklığı yarattı. Bölge halkı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya" diye konuştu. KÖYLÜLERDEN ORTAK ÇAĞRI Projeden etkilenecek diğer köylerde de vatandaşlar, tarlalarının kamulaştırılmasına tepki gösterdi. Köylüler, tüm siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına seslenerek, bu uygulamaya karşı birlikte hareket etme çağrısı yaptı. Vatandaşlar ayrıca, geçtiğimiz haftalarda Hasköy’de rüzgar gülleri yüzünden yaşanan ve iki kişinin hayatını kaybettiği olayın hala hafızalarda taze olduğunu belirterek, benzer gerginliklerin yeniden yaşanmasından endişe ettiklerini ifade etti.

Saros Gastronomi Merkezi Keşan’da açıldı Haber

Saros Gastronomi Merkezi Keşan’da açıldı

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ve Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ile Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında hayata geçirilen Saros Gastronomi Merkezi, Edirne’nin Keşan ilçesinde açıldı. Merkez, yöresel lezzetlerin korunması ve turizm sektörüne nitelikli personel yetiştirilmesi hedefiyle faaliyet gösterecek. Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) - Edirne'de Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan Saros Gastronomi Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Törene Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Sercan Kemik, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından proje detayları paylaşıldı. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Kadir Can Tunç, merkezin 2,83 milyon TL bütçeyle 18 ayda tamamlandığını belirtti. Tunç, merkezi, coğrafi işaretli yöresel ürünlerin korunması ve tanıtımı, Türk mutfağının geliştirilmesi, turizm sektörüne nitelikli personel yetiştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Oluşturulan merkezde 9 usta öğreticiye profesyonel aşçılık eğitimi verildiğini, Nisan, Mayıs ve Haziran 2025’te 62 kursiyer mesleki eğitim aldığını anlatan Tunç, "Kursiyerlerin yüzde 56’sı Keşan, İpsala ve Enez’deki turizm işletmelerinde istihdam edildi” dedi. Proje kapsamında idari ofis kuruldu, eğitim müfredatı Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşüldü ve 800’den fazla kişiye tanıtım yapıldı. Keşan TSO Başkanı İsmail Şapçı, merkezin bölge turizmine ve ekonomisine katkı sağlayacağını vurgulayarak, “Son 5 yılda mesleki eğitime yönelik 12 projeyi tamamladık. Saros Gastronomi Merkezi, turizm sektörüne nitelikli personel yetiştirerek ve yöresel lezzetlerimizi tanıtarak bölgemizin kalkınmasına destek olacak” dedi. Şapçı, Trakya Kalkınma Ajansı ve Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür etti. Edirne Valisi Yunus Sezer ise, merkezin yöresel ürünlerin markalaşması ve turizm sektörüne katkısı için önemli olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. Törende protokol üyeleri, Gastronomi Merkezi’ni ziyaret ederek usta öğreticilerden bilgi aldı ve yöresel ürün hazırlığına katıldı. Açılış, Mahmutköy Fasulyesi ve İpsala Pirinci’nden yapılan kuru fasulye-pilav ikramıyla sona erdi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.