Hava Durumu

#Obezite

Haberler Güncel Haber Gündem Haberler | habergüncel.com.tr - Obezite haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Obezite haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Efes Tarlası’nda fonksiyonel beslenme söyleşisi Haber

Efes Tarlası’nda fonksiyonel beslenme söyleşisi

Efes Selçuk Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Karaot Yerel Tohum Derneği iş birliği ile Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın’ın konuşmacı olarak katıldığı “Temiz Gıdalarla Fonksiyonel Beslenme” söyleşisi, Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde yoğun katılımla gerçekleşti. İZMİR (İGFA) - Söyleşide Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, sağlıklı gıdaya erişimin bireysel bir tercih olmanın ötesinde toplumsal bir bilinç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, doğallığını koruyan, katkısız ve yerel üretime dayalı gıdaların insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, fonksiyonel beslenmenin yalnızca bireysel bir tercih değil, aynı zamanda toplumsal bir sağlık bilinci olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın; “Tüketicilerin bilinçli tercihlerinin üretim süreçlerini dönüştürebileceğini biliyoruz. Kaliteli yiyecekler yersek iyi çalışan hücrelerimiz olur. Aslında ne yiyorsak oyuz” ifadelerini kullandı. Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde yürütülen çalışmalardan övgüyle söz eden Harzadın, bu projeyi hayata geçiren Efes Selçuk Belediyesi’ne ve Karaot Yerel Tohum Derneği’ne teşekkür etti. Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, “Temiz gıdaya erişim ve yerel üretimin korunması hem bugünün hem geleceğin sağlığı için büyük bir adım” dedi. “BESİNLER İLACIMIZ OLMALI” Beslenmenin yalnızca karın doyurmak olmadığını, sağlığı doğrudan etkileyen bir yaşam biçimi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Harzadın; “Bugün yediğimiz yiyecekler torunlarımızın sağlığını belirliyor. Beslenmek aslında son derece ciddi bir konu. Yediğimiz besinler içi boş, yüksek kalorili ve hücrelerimizi beslemeyen hale geldiğinde besin açıkları oluşuyor. Dünya obezite haritasında Türkiye ilk sıralarda yer alıyor. Bu tabloyu değiştirmek bizim elimizde. Unutmayalım ki besinler ilacımız olmalı” ifadelerini kullandı. Büyük ilgiyle takip edilen söyleşinin sonunda katılımcılar Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın’a sağlıklı beslenme ve üretime dair sorularını sordular.

Bursa Nilüfer’de ‘Sağlıklı Gıda Şenliği’ başladı Haber

Bursa Nilüfer’de ‘Sağlıklı Gıda Şenliği’ başladı

Nilüfer Belediyesi ile Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında üç gün sürecek farkındalık programıyla sağlıklı gıdaya erişim ve etiket okuryazarlığına dikkat çekiyor. BURSA (İGFA) - Nilüfer Belediyesi ve Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Bursa Şubesi iş birliğiyle düzenlenen 16 Ekim Dünya Gıda Günü etkinlikleri, kadın derneklerine yönelik eğitimle başladı. Karaman Dernekler Yerleşkesi’ndeki buluşmaya Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz ile dernek üyeleri katıldı. GIDA ÜRÜNLERİ İLE İLGİLİ FARKINDALIĞI ARTTIRMALIYIZ Açılışta konuşan GMO Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, “Gıda israfı, açlık ve obezite gibi küresel sorunlara karşı farkındalığı artırmalı, doğru politikalar ve bilinçli tüketimle geleceğimizi güvenceye almalıyız” mesajını verdi. Türkiye’nin tarımsal kapasitesine rağmen iklimsel değişimler ve hatalı tercihler nedeniyle kendi kendine yetebilme gücünün zayıfladığına dikkat çeken Durmuş, amaçlarının gıda ve gıda ürünlerine dair farkındalığı artırmak ve bunu gelecek nesillere aktarmak olduğunun altını çizdi. Eğitim bölümünde Nilüfer Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü Gıda ve Bitki İşleme Büro Sorumlusu Gıda Mühendisi Pelinsu Deveci, gıdaların doğru koşullarda muhafazası ve saklama süreleri konusunda bilgi paylaşarak “Amacımız gıda israfını önlemek, ekonomik kayıpları azaltmak ve sağlığa zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını engellemek” dedi. Konuşmaların ardından katılımcılar, merak ettikleri soruları yöneltti. Programın sonunda Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz, katkıları için konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür ederek “Sağlıklı gıdaya erişim bir halk sağlığı meselesidir; bilinçli tüketim ve doğru bilgiyle daha güçlü bir toplumsal farkındalık oluşturacağız” diye konuştu. ​Programın hemen ardından Karaman Semt Pazarı’nda, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin açtığı stant ziyaret edildi. Stantta görev alan gıda mühendisleri, vatandaşlara broşürler dağıtarak, soruları yanıtladı. Bu arada Dünya Gıda Günü, kapsamındaki programlar devam edecek. 17 Ekim 2025 Cuma, 23 Nisan Parkı’nda çocuklarla kortej yürüyüşü ve atölye çalışmaları gerçekleştirileceği, 18 Ekim Cumartesi günü ise Pancar Deposu’nda Gıda Mühendisi Sibel Tokatlı “Gıda Etiketi Okuryazarlığı Söyleşisi” ile katılımcılarla buluşacağı öğrenildi.

Türk Kanser Derneği’nden meme kanseri uyarısı Haber

Türk Kanser Derneği’nden meme kanseri uyarısı

Türk Kanser Derneği, kadınlarda en yaygın kanser türü olan meme kanserine karşı farkındalık çalışmalarını sürdürüyor. Derneğin Sağlık Direktörü Ezgi Polat, “Her 8 kadından 1’i meme kanseri riski taşıyor. Erkeklerde de nadir görülse de bu hastalık unutulmamalı” dedi. İSTANBUL (İGFA) - Türkiye’de her yıl 25 bin yeni vaka tespit edilirken, erken tanının yüzde 90’ın üzerinde sağ kalım oranı sağladığı vurgulandı. Son 20 yılda dünyada meme kanseri vakaları yüzde 40 artarken, Türkiye’de yaklaşık 25 bin kadına teşhis konuyor. 40 yaş üstünde daha sık görülen hastalığın her 5 vakasından 1’i 40 yaş altında. Türk Kanser Derneği Sağlık Direktörü Ezgi Polat, “Kadın olmak en büyük risk faktörü. Ancak erkeklerde de her 100 kadına karşılık 1 vaka görülüyor” uyarısında bulundu. Meme kanseri riskleri değiştirilemeyenler ve değiştiriebilenler olarak iki grupta incelendiğini belirten Polat, "Buna göre değiştirilemeyenler genetik, yaş, aile öyküsü, erken adet, geç menopoz olurken, değiştirilebilenler ise İlk doğum yaşı, emzirme süresi, hormon tedavisi, beslenme, alkol, sigara oluyor" dedi. SİGARA İÇEN KADINLARIN RİSKİ YÜZDE 20 DAHA YÜKSEK. Kanserlerin yüzde 90’ının çevresel faktörlerden kaynaklandığını ifade eden Polat, "Tütün, obezite ve hareketsizliği durdurursak, meme kanseri dahil birçok hastalığı önleyebiliriz” dedi. Düzenli taramalar, meme kanserinde hayati önem taşıdığını belirten Polat, "Kendi kendine muayene, ultrason ve mamografi ile erken evrede yakalanan kanserde 5 yıllık sağ kalım oranı yüzde 90’ın üzerinde. Erken tanı, sadece bireyi değil, ailesini ve toplumu korur” diye konuştu.

Obezite Türkiye’de alarm veriyor... Her 3 kişiden 1'i obez Haber

Obezite Türkiye’de alarm veriyor... Her 3 kişiden 1'i obez

Dünya Sağlık Örgütü’nün “modern çağın salgını” dediği obezite, Türkiye’de her 3 kişiden 1’ini etkiliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Eyüp Gemici, obezite cerrahisinin hayat kurtardığını vurguluyor İSTANBUL (İGFA) - Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre dünyada her 8 kişiden 1’i obez, yetişkinlerin yüzde 43’ü fazla kilolu, yüzde 16’sı obezite sınıfında. Türkiye’de ise yetişkinlerin yüzde 32’si obez, üçte ikisi fazla kilolu. Obezite; diyabet, kalp hastalıkları, inme, infertilite ve depresyon gibi ciddi riskler taşıyor. OBEZİTE CERRAHİSİ HAYAT KURTARIYOR Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Eyüp Gemici, hareketsizlik, fast-food alışkanlıkları ve uyku bozukluklarının obeziteyi artırdığını, bu durumun yaşam süresini 8-10 yıl kısalttığını belirtti. Obezite cerrahisinin sadece kilo verdirmekle kalmayıp tip 2 diyabeti gerilettiğini, hipertansiyonu kontrol altına aldığını ve kalp krizi riskini azalttığını söyleyen Gemici, "Vücut kitle indeksi (VKİ) 40’ın üzerinde olanlar veya 35-40 arasında olup ek hastalığı bulunanlar için cerrahi öneriliyor. Laparoskopik yöntemlerle risklerin yüzde 0,1’e düştü. Cerrahi, doğru merkezlerde güvenli bir tedavi seçeneğidir” diye konuştu. Obezite tedavisinde diyet, egzersiz ve davranış değişiklikleri ilk adım olsa da ileri evrelerde cerrahi öne çıktığını ifade eden Gemici, "Tüp mide, Roux-en-Y ve mini gastrik bypass gibi yöntemler uygulanıyor. Hastalar 3-4 günde taburcu oluyor, 1-2 haftada işlerine dönebiliyor. Kilo kaybı ilk haftalarda başlıyor, 6-12 ayda fazla kiloların yüzde 60-80’i veriliyor. Ancak kalıcı başarı için beslenme kuralları, düzenli egzersiz ve vitamin takviyeleri şart" dedi. Gemici, ameliyat sonrası yüksek kalorili sıvılar, sık atıştırma ve hareketsizliğin kilo geri alımına yol açabileceğini belirtti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.